Utforska hundvänliga stränder i Kroatien: En perfekt semester för hundägare

Utforska hundvänliga stränder i Kroatien: En perfekt semester för hundägare

För hundägare är det viktigt att hitta semesterdestinationer där deras fyrbenta vänner kan vara med och njuta av solen, sanden och havet. Kroatien, med sin fantastiska kustlinje och kristallklara vatten, erbjuder ett antal hundvänliga stränder där både hundar och deras ägare kan koppla av och ha kul. I denna artikel kommer vi att utforska några av de bästa hundvänliga stränderna i Kroatien och varför de är populära bland hundägare.

Podvroska stranden i Crikvenica

Podvorska stranden, Crikvenica:

Podvroska stranden i Crikvenica är en av de mest populära hundvänliga stranden i Kroatien. Den har ett särskilt område där hundar får leka och bada fritt.

Denna strand har till och med blivit utnämnd till världens bästa hundstrand av New York Post, samt andra välrenommerade världs- och europeiska tidningar!

När du väl kommer hit blir det tydligt varför det är så. Förutom att stranden är utrustad med alla grundläggande faciliteter som duschar, soptunnor, naturligt skugga, närhet till parkering och platser att lägga handduken, har Podvorska också den första all-inclusive restaurangen för hundar. Ja, du hörde rätt: låt din bästa vän njuta av öl, chips eller kex och koppla av helt i den nya miljön. Kanske träffar de också några nya vänner och får en komplett semesterupplevelse! Förutom i Crikvenica finns samma anläggning även öppen i staden Rab på ön med samma namn!

Stranden Duilovo och Kašjuni – Split

Den näst största staden i Kroatien och en av de främsta turistdestinationerna, staden Split, har anpassat sig till de nya trenderna under de senaste åren och har därför öppnat ett antal särskilda stränder för hundar som finns i olika delar av staden längs kusten. På Marjan kan din lurviga vän bada i det underbara havet på vilken av de omarkerade stränderna som helst, medan det finns en särskilt inhägnad del på Kašjuni-stranden på den västra delen av Marjan.

En välutrustad strand är Duilovo-stranden i Pazdigrad på Žnjan. Det är en ny, modernt utrustad strand på den östra kusten med alla nödvändiga faciliteter. Från duschar, omklädningsrum och sopkorgar till  tält för att skydda sig mot den brännande hettan. Den här stranden är helt enkelt ett måste när man besöker ”Adriatiska pärlan”. Tyvärr finns det ännu inga restauranger eller barer, så ta med mat och dryck för säkerhets skull.

Punta silo strande för hundar

Stranden Punta Šilo och Vela plaža i Baška – ön Krk

Den största och mest befolkade ön i Adriatiska havet, ön Krk, kan verkligen stoltsera med ett antal hundstränder och är, tillsammans med Lošinj och resten av norra Adriatiska havet, en riktig hundvänlig destination. På ön finns det hela 6 stränder för hundar, bland annat – Readgara, Vela plaža i Baška, Kljak i Njivice, Mala Javna, Punta Šilo och  Soline. Dessa stränder är lättillgängliga, erbjuder skugga och har grunt vatten med grus.

Punta Šilo-stranden ligger i kustsamhället Šilo, nära dykcentret Neptun. Det är en lättillgänglig grusstrand som välkomnar husdjur. Dessutom finns det en parkeringsplats i närheten, så du kan komma dit med bil utan bekymmer.

Vela plaža i Baška är en av Kroatiens vackraste och mest kända stränder. Denna strand har stoltserat med en ”Blå flagga” på grund av det rena vattnet. Med lugna och grunda vatten är det en av de bästa stränderna för familjesemestrar. Under säsongen kan stranden, som är över 1800 meter lång, rymma flera tusen badgäster, och med ett särskilt avgränsat område kan din fyrbenta vän också njuta av alla fördelar med den underbara stranden och havet.

Hundstränder i Zadar

Antalet hundstränder ökar varje sommar så du kommer inte ha några problem om du hamnar på en offentlig strand med din hund. En destination som har satt Norra Dalmatien på kartan för hundvänliga platser är Zadar, med ett antal utmärkta och utrustade stränder som de i Privlaka och Zaton Mali.

I Zaton Mali, 20 minuter från Zadar, finns en av de mest välordnade komplexen – stranden vid turistorten Zaton Holiday, som verkligen höjer kvaliteten på erbjudandet till en högre nivå. Inom komplexet finns en särskild hundstrand med alla tillgängliga faciliteter och ett rikt utbud. Här hittar du allt du behöver för att själv kunna njuta av bad, sol och den extrema skönheten i Zadar-rivieran utan bekymmer!

I den andra populära turistdestinationen, Privlaka, finns också en särskild hundstrand med alla tillgängliga faciliteter i denna kända turistort i Norra Dalmatien.

Förutom de nämnda stränderna kan du bada på Foša i Zadar eller besöka grannstaden Šibenik, som är rik på historia, och njuta av stranden vid gamla skolan som ligger på en fantastisk plats och vid en grusstrand!

Premantura och Portić – Istrien

Som en destination med en gammal turismtradition som ständigt skapar nya trender och är en riktig turistort anpassad för alla typer av gäster, har Istrien självklart också anpassat sig för djurälskare med ett stort antal hundstränder på perfekta platser och utmärkta lägen. Medulin, Pula, Poreč, Rovinj, Umag, Vrsar och Labin är bara några av städerna där du bokstavligen kan bada med din hund var som helst.

En av de vackraste stränderna som vi rekommenderar att besöka är Premantura på södra spetsen av den största kroatiska halvön. Den är belägen inom det skyddade området Kamenjak och har en särskild ingång för dig och din fyrbente vän. Här kan du njuta av en fantastisk utsikt över havet, extrem skönhet med dofter av medelhavs tallskog och ett brett utbud av matställen både för dig och din lurviga vän.

En annan utmärkt och välordnad strand är Portić i byn Peroj. Det är en ren och vacker strand utrustad med duschar som även kan användas som vattenkälla, solparasoller och inhägnade områden för att skydda sig från skugga och intensiv värme. Från stranden kan du ta en trevlig 2,5 kilometer promenad till Fažana, som varje sommar erbjuder ett brett utbud av olika aktiviteter och rika möjligheter. Förutom dessa hundvänliga destinationer finns den vackra staden Rovinj med flera stränder speciellt utformade för alla husdjur för en helt bekymmersfri semester.

Stränderna för hundar kommer du att känna igen genom en rund skylt med en hundbild eller genom den officiella flaggan för hundstränder med logotypen av ett hundben på en blå-grön-gul bakgrund. Vi hoppas att vi har gjort det lite lättare för dig med denna information och att du nu är redo för en hundvänlig semester i Kroatien.

 

resa med barn till kroatien Previous post En oförglömlig familjesemester: Upptäck barnvänliga stränder i Kroatien