Sunny Beach – Ett gigantiskt turistkomplex

Sunny Beach – Ett gigantiskt turistkomplex

Sunny Beach är den för svenskar kanske mest kända semesterorten i Bulgarien. Hit kommer varje år hundratusentals ungdomar (i första hand) för att njuta av sol och bad, och för att på kvällen kasta sig ut i det minst sagt vilda nattlivet.

Sunny Beach är egentligen ingen riktig stad, utan snarare ett gigantiskt turistkomplex med en salig blandning av hotell, nattklubbar, barer och plåtskjul från vilka man säljer kopior av märkeskläder och annat krimskrams.

Som väntat har Sunny Beach mycket litet med Bulgarien att göra och hit åker man knappast för att uppleva Bulgarisk kultur eller för att upptäcka intressanta och sevärda platser. Här är det steka i solen och party som gäller.

Ta sig till Sunny Beach

Då Sunny Beach är ett av de populäraste charterresmålen i Europa så är det väldigt enkelt att ta sig dit. De flesta charterbolag har paketresor till Sunny Beach. Det vanligaste är att man flyger till Burgas som är regionshuvudstaden, varefter man körs med buss de c:a 25 km från Bugras flygplats till Sunny Beach.

Klimat

Sunny Beach ligger vid södra Svartahavskusten vilket gör att klimatet är varmt på sommaren. Säsongen kan sägas börja i Juni och då ligger dagsmedeltemperaturen på c:a 26C, för att stiga till 29C i juli/augusti, medan säsongens sista månad september har c:a 24C dagmedeltemperatur. Regnskurar förekommer, men dessa är vanligtvis över på några timmar varefter solen kommer fram igen.

Att göra

Som vi nämnde så är detta ett resmål för den sol- och festsugne. På stranden finns en rad aktiviteter, med allt från skärmflygning till vattenskidor. Det finns ett stort utbud av restauranger och olika kök, men nivån på maten varierar en hel del. Guldkorn finns, men många restauranger kommer och går från år till år varför det är svårt att ge några rekommendationer.

På kvällen går man naturligvis ut och den festglade lär inte bli besviken. En stor del av Sunny Beack består av barer, nattklubbar och discon. Det dricks naturligvis en hel massa alkohol, och det är de svenska och brittiska turisterna som tycks stå för det mesta av drickandet, med övriga hack i häl.

Vill man ta sig iväg från larmet och den ständiga ljudmattan av musik så går det bussar till det närliggande Nessebar, en fantastisk glimt av Bulgarisk historia, och även om Nessebar inte är mindre nedlusat med turister så finns här en smula mer lugn och ro att njuta av historiens vingslag och god mat på bra men (relativt) dyra restauranger.

Se upp med

Så många turister på en plats lockar naturligtvis till sig lycksökare och kriminella.Var rädd om dina värdesaker, lämna dem aldrig på hotellrummet och se upp med överdrivet vänliga “vänner” som dyker upp och vill “hjälpa” er. Det handlar oftast om att lura er att köpa något eller besöka någon inrättning. Med sunt förnuft och någorlunda sansat beteende klarar man sig dock fint.

resa till london Previous post Allt du behöver veta om London
stränder i kroatien Next post Bästa stränder på Makarskas riviera