Ta sig till Rilakloster

Ta sig till Rilakloster

Klostret Rila (Rilaklostret) är förmodligen en av Bulgariens mest kända och mest imponerande sevärdheter. Klostret ligger ungerfär 12 mil söder om Sofia på 1150 meters höjd i Rilabergen.

Sägnen säger att klostret grundades av St. Ivan av Rila på 900-talet, medan i själva verket var St. Ivan en eremit som levde utan värdsliga ägodelar inte långt från platsen där hans studenter anlade Rilaklostret.

Under den turkiska ockupationen blev Rilaklostret en viktigt utpost för bevarandet av det Bulgariska språket och kulturen.

Klostret har blivit förstört och uppbyggt flera gånger under historien, men de äldsta byggnaderna som står kvar, Hrelyus torn och en kyrka, är från 1343. Klostret eldhärjades på 1800-talet men byggdes upp igen, och under samma århundrade byggdes också klostrets nu största kyrka (1837). I denna kyrka finns ett stort antal vackra fresker och träsniderier.Booking.com

Det finns också ett museum där man kan se ett berömt kors snidat ur ett enda trästycke och med myriader av insnidade miniatyrfigurer som utgör 104 bibliskascener.

Ta sig till Rilakloster

Kör du bil från Sofia så tar man enklast vägen mot Pernik på E79. Innan Pernik svänger man av mot Dupnitsa och vidare mot Blagoevgrad. Innan Blagoevgrad svänger man dock av mot Rila stad. Det är väl skyltat från det att man lämnar väg E79.

För att komma till klostret kör man igenom Rila stad (passa på att köpa och prova den lokala specialiteten yogurt på Buffelmjölk, Bivolsko kiselomlyako). Från Rila stad går vägen upp genom bergen via smala pass och vackra alléer. Längs vägen säljer man också lokalt producerad honung.
Tips

I klostrets bageri bakar man och säljer “mekitsi” (мекици), ett mumsigt, sött bröd som man pudrar med florsocker och sedan med fördel avnjuter på en bänk i svalkande skugga och frisk bergsluft. Räkna med en del köande, då detta bröd är väldigt populärt!

Resa till Bourgas Previous post Resa till Bourgas
resa till london Next post Allt du behöver veta om London