Resa till Bourgas

Resa till Bourgas

Bourgas är Bulgariens fjärde största stad och en viktig hamnstad vid Svarta havets sydkust. Det är också regionens huvudstad, och den närmaste stora staden från Sunny Beach.

Bourgas har en internationell flygplats där de allra flesta turister som skall vidare till en destination i södra Bulgarien landar.

Staden Bourgas har c:a 250 000 invånare och viktiga näringar är förstås turism, men även fiske och petrokemisk industri står för viktig sysselsättning.  Staden har anor ända från romartiden, även om mycket litet finns kvar som påminner om detta i själva Bourgas. Det finns dock ett arkeologiskt museum som definitivt är värt ett besök, då man här har rika samlingar av antika föremål. Museet hittar man på bulevard Aleko Bogoridi 21, vilket är den stora gågatan i Bourgas.

Detta för oss osökt in på en speciell Bourgasisk företeelse, och det är det traditionella flanerandet, delvis längs just bulevard Aleko Bogoridi. Denna långa gågata börjar inne i hjärtat av Bourgas  invid landmärket Hotel Bourgas och fortsätter sedan kantad av restauranger och butiker ner mot stillsamma Morska gradina, eller Havsparken (fri översättning) och slutligen når man havet, med sandstränder och en lång pir så att man kan promenera rakt ut i havet.

Bourgasborna går man ur huse varma sommarkvällar för att se och synas medan de spatserar upp och ned längs bland annat bulevard Aleko Bogoridi. Har man gott om energi kan man även ta till höger efter hotell Bourgas och fortsätta promenaden längs ulitsa Aleksandrovska. Här finner man ännu fler restauranger och butiker, innan man når fram till en park som inhyser en vacker fontän och det obligatoriska ruski pamentnik, ett minnesmonument över den ryska befrielsen i slutet av andra världskriget.

Under sommaren ges det ofta konserter i friluftsteatern som man hittar i den vidsträckta Morska gradina, som för övrigt är väldigt behaglig att vistas i sommartid, även under de mest stekande timmarna på dagen. Här finns små uteserveringar där man med fördel kan avnjuta en Bulgarisk specialitet, tsa-tsa. Tsa-tsa är en hel liten friterad fisk som man äter med huvud, fjäll och allt. Rätten serveras på en tallrik med ett litet berg av tsa-tsa, och till detta passar purjeni kartoffi (pommes frites) och gärna en stor kall öl av det lokala märket Burgasko.

Utflykter

Från Bourgas kan man göra kortare eller längre utflykter. Det finns sommartid gott om bussförbindelser till de flesta platser, och ett givet val är kanske Nessebar, ett kulturhistoriskt arv som finns med på UNESCO:s lista över världsarv. Även staden Sozopol har rötter i antiken, och är väl värd ett besök, med bland annat ett etnografiskt museum och en vacker badstrand.

Karlskrona Previous post Upplev sommaren i Karlskrona
Klostret Rila Next post Ta sig till Rilakloster