Allt du behöver veta om London

Allt du behöver veta om London

London hör till en av de mest omtalade städerna i världen och den största staden i Europa. Här i Englands huvudstad bor runt 7,5 miljoner invånare och årligen reser även miljontals turister till staden. London är en storstad som formligen sjuder av liv och rörelse och olika kulturer. Här finns mängder av museer, parker och grönområden, biografer, kända byggnader, konstgallerier och konsertarenor. Till de mest berömda sevärdheterna kan Big Ben, Piccadilly Circus, London Eye och House of Parlament räknas. I tillägg finns närmare 40 000 butiker, samt över 300 olika marknader att fynda i. Den mest älskade sporten i London är utan tvekan fotboll, vilket märks på det stora antalet fotbollsklubbar som Arsenal, Tottenham, Chelsea, Fulham och West Ham.

London har hela 32 olika stadsdelar, vilka kallas för ”boroughs”. Genom staden flyter den krokiga floden Themsen med alla dess tunnlar och broar, av vilka den mest kända är Tower Bridge. Vad som är karaktäristiskt för London är att det inte finns några breda avenyer eller liknande som delar in staden. Istället är London en spretig stad med många trånga gator och mycket enkelriktat. Det gör det till en rörig stad att ta sig fram i, så förbered dig med gott tålamod.

information om london

Maten i London är mycket bättre än vad ryktet säger och det finns gott om restauranger och andra matställen som serverar mat från hela världen, som indiskt, thai och kinesiskt. Utelivet är pulserande och vilt och något du inte får missa. Några av världens mest legendariska klubbar och diskotek finns eller har funnits i London. Söker du gayklubbar kan Soho rekommenderas, samt området runt Old Compton Street. I övrigt har staden också en blomstrande musikalscen och många turister åker hit vid juletider för att se på kända musikaler och andra pampiga framträdanden.

Londons väder är milt, med liten skillnad mellan årstiderna. Under juli ligger medeltemperaturen lite högre än i Stockholm. Bara vartannat år får London snö, vilket vanligtvis utlöser stor uppståndelse och trafikstockningar. Den berömda smogen som ligger över London är ingen myt, så risken för dis och dimma är stor. Kom ihåg att det är en tidsskillnad på en 1 timme, så ställ tillbaka klockan när du anländer.

Historia

Redan 43 f Kr grundades den bosättning som har legat till grund för det London vi har idag, Londonium. Londonium etablerades när romarna invaderade området och blev en viktig del av romarriket de 400 år som följde. Provinsen som det tidiga London låg i kallades för Britannia och det var härifrån som landet styrdes. När romarriket föll på 600-talet övergavs Londinium och istället bildades en saxisk stad vid namn Lundenwic på i stort sett samma plats. I slutet av 800-talet tog man åter den romerska gamla staden i bruk.

Westminster var under medeltiden en egen stad som sakta växte ihop med London. Tillsammans bildade de landets största stad, även om Westminster ända fram till 11100-taket räknades som den egentliga huvudstaden.

Themsen london

London har genom historien vuxit enormt, i alla bredder. Sakta men säkert har byar och städer växt samman med London. Huvudstaden har till stora delar blomstrat och katastrofen kom först 1666 då hela Londons stadskärna brann ned. Tack vare floden Themsen som flyter genom staden kunde räddades de södra delarna från branden. Det tog tio år att bygga upp London som det en gång var. London fortsatte dock att växa och var under tidigt 1800-tal världens största stad. 1855 tillsatte man the Metropolitan Board of Works för att kunna hantera stadens gigantiska tillväxt och ge staden den infrastruktur som den behövde. 1889 avskaffades dock styrgruppen och ersattes med the County of London.

Under tidigt 1900-tal använde många invånare i London kol för att kunna värma upp sina hem. Resultatet blev enorma mängder rök. Röken, tillsammans med det i övrigt speciella klimatet i staden, gjorde att det världsberömda begreppet ”Londondimma” började användas. London går ibland också under namnet The Smoke, röken. 1952 var dimman så kraftig att mer än 4000 personer avled. Fyra år senare såg man därför till att införa zoner där röken skulle vara minimal, så kallat the Clean Air Act.

Slaget om Storbritannien är en känd händelse från andra världskriget då det tyska Luftwaffe hösten 1940 försökte krossa Royal Air Force och ta makten över det brittiska luftrummet. Stora områden i London och särskilt East End blev sönderbombade. Spår av dessa bomber syntes ännu under 1980-talet på vissa byggnader. Fram till 70-talet byggde man återigen upp staden, vilket gjorde att mängder av olika arkitekturstilar användes. Detta har gett Londons arkitektur en karaktäristisk rörighet. Londons tunnelbana är inte bara den största i världen, utan också den äldsta. 1863 gick premiärtåget och tunnelbanenätet består idag av 415 km och runt 300 olika t-bane stationer. Trängseln är naturligtvis stor. Under juli 2005 blev tre stationer utsatta för terroristattentat och 38 personer dödades.

Mat och dryck

Det brittiska köket är väl inte direkt världskänt för sina kulinariska rätter, men frågan är om ryktet numera är oförtjänt? Med tv-kockar som Jamie Oliver och Nigella har England gjort ordentliga krafttag bort från flottiga och osmakliga maträtter. Generellt sätt har mat och dryck i England alltid präglats av en konservativt tänkande istället för att inspireras av de kontakter som landet har haft och har med andra kulturer. Men, det finns ändå mycket mat i det brittiska köket som influerats av rätter och ingredienser från andra länder och det traditionella köket har till viss del hållits tillbaka.

Det klassiska köket

Den brittiska frukosten är vida känd och är en riktig festmåltid. Här inleder man med exempelvis flingor och mjölk för att sedan gå över till varm mat som bröd, ägg i olika utföranden, grillade tomater, korv och bacon och stekta champinjoner. Bönor i tomatsås är en annan klassisk syn på frukostborden i London. Mindre vanliga, men fortfarande förekommande, är stekt njure och en slags havregröt med kött, ”White pudding”. Afternoon tea är ett annat mycket välkänt begrepp som också är en mycket gammal brittisk sed. Teet dricks mellan 15-17 och har smörgåsar med pålägg som ägg, fiskröra och skinka, samt kakor som tilltugg.

På söndagarna är det vanligt att äta ”Sunday roast” tillsammans med familjen, vilket alltså är stek, potatis, grönsaker och sås. Även yorkshirepudding är ett vanligt tillbehör. Efterrätter är vanliga, gärna trifle, som är en sockerkaka indränkt i saft eller sherry med garnering som sylt, frukt eller mandel samt en klick vispgrädde. Pajer är också populära efterrätter, gärna med söta fyllningar som bär, frukt, nötter, kräm eller ost. Men man äter också ofta matpajer fyllda med kyckling, biff, bacon eller svamp. Shepherd´s pie är en välkänd maträtt, där ingredienserna är lamm och grönsaker, täckta av potatismos.

Snabbmat

Även om Fish and chips oftast förknippas med Storbritannien, är maträtten också populär i Kanada, Nya Zeeland och Australien. Den består av friterad fisk friterad i ister, eller numera vanligtvis olja. Fisken är panerad och sprinklas med vinäger vid serveringen. Till detta äter man stora pommes frites (chips) och ett mos av ärtor. Under medeltiden åt man mest paj när man snabbt ville få i sig mat och ofta köpta i ”Pie shops”. 1762 sägs sandwichen ha uppkommit, som blivit mycket populär.

Priser

När du äter på restaurang i London får du räkna med att det är ganska dyrt. Går du till exempel på en kinarestaurang och köper buffé och en öl får du betala runt 100-150 kronor. Vill du gå på ett lite bättre ställe ligger priserna på runt 250 kronor för en måltid och en halv flaska vin. Notera att dricksen sällan ingår i priset, varför du bör lägga på 10 % extra.

Boende i London

Vanligtvis som turist i London väljer man att bo på hotell. Staden svämmar formligen över av bra alternativ, men räkna med att det kostar en del om du vill bo lite finare. Ett tips är att leta i gratistidningen TNT Magazine, där du hittar annonser för bra och prisvärda boenden. Men vill du bo lyxigt så finns det förstås också gott om hotell.

hitta hotell i london

Lyxiga hotell

Ett av de vackraste hotellen i London är Sanderson. Den mäktiga byggnaden är designad av ”demondesignern” Pilippe Starck och har en mycket modernistisk arkitektur. Här har mängder av världens superstjärnor bott, varje sovrum har en egen spa-avdelning och lyxen är genomgående. Detta är troligen det finaste boendet du kan hitta i London. I flotta stadsdelen West End ligger ett annat mycket fint hotell för dig som har råd att betala. Radisson Blu Hotel är idealiskt för dig som önskar ett centralt boende med nära till allt. Alldeles i närheten ligger Hyde Park, Oxford Street och Bond Street, så fantastiska shoppingmöjligheter finns bokstavligt talat rätt runt hörnet.

Budgetboenden

London är en dyr stad att vistas i, varför det är smart att försöka spara in på boende för att kunna lägga pengar på annat roligt. Det finns gott om bra och prisvärda vandrarhem och andra lågprisboenden i London och det behöver inte betyda en stor sovsal.

MayFlower Hotel är det absolut bästa budgethotellet i London. Hela hotellets inredning är inspirerad av Orienten, golven är i trä, möblerna i vacker teak och i taket hänger panamafläktar. Precis bredvid ligger tunnelbanestationen Earl´s Court, så det är nära till det mesta. Ett annat exempel på ett billigt och bra hostel är Acacia Hostel som ligger mycket bra till i South Kensington. Vandrarhemmet ligger i en mycket vacker 1700-tals byggnad och bjuder på en mysig och trivsam atmosfär. Bara ett stenkast ifrån Acacia Hostel ligger det berömda varuhuset Harrods, samt Victoria and Albert Museum. I närheten ligger också många andra turistattraktioner, klubbar, restauranger och barer. Ett annat populärt budgetboende med central placering i London är Chelsea House Hotel i kvarteren Earl´s Court. Bara fem minuter ifrån hotellet ligger tunnelbanan och det är nära till både Fulham och Chelsea.

Andra alternativ

Det är också möjligt att hyra en lägenhet för ett kortare boende i London. Då hyr du en fullt möblerad lägenhet med möjlighet att laga mat och tvätta kläder. På det viset kan du spara in på en del måltider ute och är ett idealiskt alternativ om du ska stanna lite längre.

Sevärdheter

Det finns mängder av sevärdheter i London och det rekommenderas därför att du planerar din resa så att du hinner med så mycket som möjligt.

Platser och byggnader

Piccadilly Circus är den mest kända platsen i hela London. Här hittar du mängder av neonskyltar, pubar, restauranger och mängder av folk. Den världskända fontänen med statyn av Eros finns också här och kysser du statyn sägs det att din kärlek blir evig. Piccadilly Circus är en naturlig mötesplats för många Londonbor. Från Piccadilly Circus tar du dig också snabbt till Trafalgar Square. Bygget avslutades 1841 och tanken var att hedra Nelsons seger vid Trafalgar 1805. Också denna plats är en naturlig träffpunkt för både besökare och Londonbor. Passa på att mata duvorna med fågelfrö som du köper från någon försäljare.

Klockan Big Ben är också en berömd sevärdhet i London. Big Ben sitter på ett av tornen på Westminster Palace och slår en gång i halvtimmen. En vanlig missuppfattning är att det är tornet som heter Big Ben, när det i själva verket kort och gott heter Clock Tower. Westminster Palace påbörjades redan under tidigt 1000-tal och är en historiskt viktig byggnad.

Museer

Madame Tussauds är ett måste för turisten på besök i London. Vaxmuseet är det kändaste av sitt slag och har funnits sedan 1835. Här kan du se över 400 vaxdockor i naturlig storlek, föreställande världskändisar inom film, musik, historia och politik. Här finns också avdelningen Chamber of Horrors där du får möta hemska mördare och andra otrevliga figurer. Du kan bland annat se Jack the Ripper och hur man avrättade och torterade människor för många hundra år sedan.

Övrigt

London Eye eller Millennium Wheel som det också kallas, är världen största pariserhjul. 135 meter upp i luften sträcker sig hjulet och tar runt 1500 åkare varje timme. Att åka ett enda varv med hjulet tar runt 30 minuter och är därför ett utmärkt sätt att få en hisnande vy över London. Åker du med pariserhjulet en dag med klar luft kan du se 4 mil åt alla håll. Du hittar hjulet söder om Themsen i närheten av Westminster Bridge.

Shopping

London hör till en av världens mest populära shoppingstäder, så packa resväskan lätt när du åker hit. Här finns mer än 40 000 affärer och massor av shoppinggator, varuhus och marknader. Även om priserna inte är de lägsta, så går det att fynda ordentligt.

Harrods är ett själklart val om du vill besöka ett riktigt varuhus. 25 000 kvm sträcker ut sig över sju våningar och varuhuset grundades redan 1849. Missa inte den läckra saluhallen eller Egyptian Room. Även om det mest är dyra märkesvaror som säljs här, är besöket i sig en rolig upplevelse.

Klostret Rila Previous post Ta sig till Rilakloster
Resa till Sunny Beach Next post Sunny Beach – Ett gigantiskt turistkomplex