15 saker som du inte visste om staden Rom

15 saker som du inte visste om staden Rom

Rom är en stad full av under. Vart du än går ser du fantastiska historiska monument, kyrkor, fontäner och fascinerande sevärdheter – helt enkelt en utomhusmuseum, och här är topp 15 intressanta fakta om Rom.

1 – Rom har 280 fontäner och över 900 kyrkor.

2 – Universitetet La Sapienza i Rom är ett av de största universiteten i Europa med 147 000 inskrivna studenter.

3 – Innan Rom blev huvudstaden i Italien efter enigheten 1870, var det Florens och innan Florens var det Turin.

4 – Betong är en uppfinning av romarna och tack vare den har vi idag sevärdheter som Pantheon, Colosseum och Forum som finns än idag. Romarna använde betong och cement för över 2100 år sedan.

5 – En av de vackraste fontänerna i Rom är Fontana di Trevi, den är 26,3 meter hög och 49,15 meter bred och är den största barockfontänen i staden och en av de mest kända i världen. Miljontals turister flockas varje år till fontänen för att kasta mynt. Det uppskattas att 1,3 miljoner euro, eller cirka 3 500 euro per dag, kastas i fontänen varje år. Pengarna samlas in varje natt och doneras till Caritas.

6 – Rom var den första staden i världen att ha en miljon invånare. Detta är en ganska intressant fakta om Rom, som visar hur Rom var centrum för den kända världen under antiken. Rom nådde en miljon invånare år 133 f.Kr.; till jämförelse nådde Paris detta nummer först år 1850 och London år 1810. Vid sin höjdpunkt hade det romerska riket totalt cirka 90 miljoner invånare.

7 – Den första köpcentret i världen byggdes i Rom år 110. Det kallades Trajan’s Market och byggdes av den grekiska ingenjören Apollodorus från Damaskus på uppdrag av den romerska kejsaren Trajan. Trajan’s Market var en gigantisk takbelagd plats med två våningar och över 150 rum. De flesta var butiker, men det fanns också restauranger och bibliotek!

8 – Det finns en hemlig flyktväg från Vatikanen. Passetto del Borgo är en hemlig passage som leder från Vatikanen till det närliggande fortet Sant’Angelo i Rom.

9 – Colosseum är den mest kända sevärdheten i Rom. Den kunde rymma upp till 85 000 åskådare, vilket är ganska imponerande för något som byggdes för nästan 2000 år sedan. Det blev utnämnt till ett av de sju nya underverken i världen 2007.

10 – Staden Rom byggdes på 7 kullar, även kända som Roms 7 kullar: Aventine, Caelian, Capitoline, Esquiline, Palatine, Quirinal och Viminal. Palatine Hill var enligt stadens grundarlegend ursprungligen kullen där Rom grundades.

11 – Även i antik historia ansåg medborgarna att gladiatorerna var superstjärnor. Så mycket att gladiatorernas blod var en populär medicin i antika Rom. Att dricka varmt gladiatorblod var den främsta medicinen mot epilepsi, och om en kvinna inte kunde bli gravid skulle en läkare ordinera henne gladiatorblod.

12 – Den berömda stadens attraktionen Spanska trappan är egentligen inte spansk, och om de skulle få ett annat epitet skulle det närmast sanningen vara att kalla dem Franska, eftersom deras konstruktion finansierades av den franska diplomaten Etienne Gueffier. Denna attraktion fick sitt namn på grund av att den spanska ambassaden låg vid slutet av trappan under dess konstruktion.

13 – Rom har ett museum dedikerat till pasta.

14 – Rom är den enda staden i världen som har en annan stat inom sig. Vatikanstaten är den minsta självständiga staten i världen, som sträcker sig över endast 44 hektar och ligger mitt i hjärtat av Rom. Det styrs av påven och har lite mer än 800 invånare, en egen armé och egen post!

15 – Rom har den största samlingen katakomber i världen. Det finns över 60 katakomber (som är kända) som sträcker sig över 400 kilometer under förstäderna.

bästa tågresor Previous post Några av de bästa tågresorna
kan man resa till kroatien med nationellt id Next post Kan man resa till Kroatien med nationellt ID-kort?